Tokody Klára: Balatoni mesevilág

– Szín?
– Piros.
– Gyümölcs?
– Alma.
– Költő?
– Petőfi.

Ismerős, ugye?

A megkérdezettek 90%-a ezeket a válaszokat adja. Ahogy arra a kérdésre, hogy balatoni mese, mindenki kapásból rávágja, hogy tihanyi visszhang.

Ha több költőt kérdezünk, persze megindul a felsorolás: Ady, Kosztolányi, Pilinszky, Lackfi… és szinte végtelen a felsorolás.

De ha megkérdezzük, hogy több balatoni mese? Általában csönd a válasz. Egy-egy homályos emlék, kecskeköröm, Ezüsthíd még esetleg.

Tényleg ennyi lenne a Balaton mesevilága?

Nos, a válasz: nem. A Balaton elképesztő mesevilággal rendelkezik. Tündérek, óriások, hableányok, gonosz boszorkák, pásztorleánykák, bátor parasztlegények és vitézek, halászokat elcsábító vadleányok – ők népesítették be egykoron kedvenc tavunk vidékét. Legalábbis a néphagyomány szerint.

A Balaton keletkezését ki leánya halálán bánkódó óriásapának tulajdonítja, ki Szent Pálnak, András királyunk átkának, egyesek az Úr, míg mások tündérek könnyeinek. S ahogy tavunk sokak szemében maga a csoda, számos csodálatos esemény is kötődik a környékbeliek szerint ehhez a gyönyörű vidékhez: bénaságból felgyógyuló bizánci császár, átköltöző kápolna, halászok megmenekülése, megkonduló sziklaszirt.

Krisztus Urunk is több ízben járt a Balatonnál, elsőként például miközben szüleivel Betlehemből Egyiptomba menekült: útjuk történetesen átvezetett Zamárdin. Erről tanúskodik a híres-nevezetes Szamárkő. Ugye több ez, mint a tihanyi visszhang?

És akkor még nem is említettük a történelmi legendákat: a Szent István átkától megnémult törökkoppányi békákat, a kurucok győzelmét mindörökre hirdető csobánci virágokat, a fekete török vesztét Köveskálon, vagy a Pethő család elszegényedését Rezi várában.

Óriásapák, királyok, tündérek. A Balaton legendavilága mesésen gazdag
Érdemes kicsit körülnézni a neten, mert páratlan mondakincsre bukkan az, aki a Balaton vidékén keresgél.

A MinaVidi blogon összegyűjtöttem ezeket a meséket, legendákat. Gyűjtöttem balatoni weboldalakról, települések honlapjáról, múzeumokból, tanösvények tábláiról, néprajzi folyóiratokból, ismert szerzők könyveiből.

Találtam kész történeteket, rábukkantam olyan mondákra, amiknek számos változata is ismert, de előfordult, hogy mindössze egy mondatból kerekítettem mesét.

És hogy a gyerekek kedvét is még jobban meghozzam a balatoni mesékhez, írtam számukra egy mesekönyvet is.

A Mina és Vidi az óriások nyomában című meseregényben két tündér egy régi balatoni legenda nyomába ered. Ez a történet is óriásokhoz köti a Balaton keletkezését. De vajon mi igaz a legendából? Ezt próbálja meg kideríteni a két tündér, Mina és Vidi.

Somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött, miközben egy titokzatos bölcset keresnek a tihanyi Belső-tóban. Vajon megtalálják a rejtély kulcsát? Inkább nem spoilerezek el semmit. 😊

Ehelyett arra biztatok mindenkit, hogy fedezze fel magának ezt a varázslatos mesevilágot, amit a Balaton nyújt nekünk!