Katonadolog c. mesekönyv kalandos története

A Katonadolog – Gyógyító mesék már a nyolcadik mesekönyvem, így amikor terveztem a kiadását, azt hittem nem érhet meglepetés. Ez óriási tévedés volt, a mesekönyv végül sok szempontból első lett az életemben.

A történet 2021. tavaszán kezdődött, amikor Anyák napi fotózásra mentünk a gyerekekkel, és Csenge hajába belerepült egy méhecske. Ez volt élete első méhcsípése, eléggé megijedt, de végül ügyesen végigcsinálta a fotózást, a történetből pedig mese született. Pár hét múlva Flori esett el a bölcsiben, kórház és röntgen lett a vége, ami egy újabb mesét eredményezett.

Adta is magát az ötlet, hogy a sérülésekből és balesetekből készüljenek mesék. Egész nyáron írtam őket, összeírtam 25 ötletet, amelyből 15 mese szeptemberre el is készült. Úgy terveztem, hogy karácsonyra jelenik majd meg, de Koch Marika mentorom tanácsára eltoltuk tavaszra, mert a bibik és betegségek nem épp egy könnyen emészthető téma a karácsonyfa alatt. November végén már láttam, hogy a keret nem lesz meg tavaszra, így a mesekönyv parkoló pályára került.

Megnyertem a pályázatot, de pénz még nincs

Decemberben Petra barátnőm, aki aktív passzivistája a Magyar Kétfarú Kutyapártnak, szólt, hogy lesz egy tékozló alap, amire pályázni lehet vicces és hasznos ötletekkel, projektekkel, akár mesekönyvvel. is. A katonadolog vicces és hasznos is volt egyben, így megpályáztam. Január elsején meg is jött a jó hír, az első körön túl vagyunk, kapok egy kedves (de)mentort, aki majd mondja a részleteket.

Hívott is, elmeszelték a mesekönyv ötletet, mert előző alkalommal egy rossz minőségű mesekönyv született. Küldtem az előző könyveimből mintapéldányt, hogy én bizony minőségi mesekönyveket írok. Elhitték, maradtam a pályázók között.

Elindult a szavazás és a pontozás, na meg a költségtervezés. A második kört is simán vettem, viszont pénz még mindig nem volt. Meg kellett várni ugyanis, hogy egyáltalán jogosult lesz-e az MKKP a kampánypénzre, ami csak február 25-én derült ki, a könyvnek pedig április 3-ig meg kell jelennie. Négy hét alatt! Kétségbeeséssel vegyes örömmel vettem tudomásul, hogy a pénz megvan, túljutottam a harmadik körön is, indulhat a munka.

Hogyan készül el egy mesekönyv grafikája 2 éjszaka alatt

Február 28-án, amikor már biztos volt, hogy lesz keret a mesekönyvre még csak egy (éppen hogy) kész kézirat volt, semmi más. Illetve a Könyvmentorok lelkes csapata, akik biztosítottak, 4 hét alatt összehozzuk a mesekönyvet nyomdakészre, és Pavelkovits Petra, aki vállalta, hogy mire Mosolygó-Marján Erzsébet végez a szerkesztéssel, addigra ő is elkészíti a rajzokat. Egy hét alatt kész lett a szerkesztés, és a rajzok is…majdnem készen voltak. Petra két éjszakán át dolgozott rajtuk, még a családját is bevonta színezni (amiről én csak a tördelési munkák után értesültem), és határidőre el is készült 16 mese rajza.

Csakhogy a mesekönyvben 18 mese volt. Petra a nagy kapkodásban egy régi kéziratból dolgozott, így olyan mese is kapott rajzot, ami be sem került a végső kéziratba, viszont három mese nem kapott grafikát, hiszen Petra nem is tudott róluk. Egy hetes csúszással végül minden rajz megérkezett Szabó Zolihoz tördelésre, és Németh Balázs borítótervező is véglegesre készíthette a borítót.

Három példány a könyvbemutatón

A határidő előtt másfél héttel azonban még nem volt nyomdánk, hiszen pontos oldalszámunk sem volt. Az utolsó pillanatban kapta a nyomda a feladatot, hétfőn egyeztettünk, kedden érkezett a kész anyag hozzájuk, a könyvbemutatónk viszont csütörtökön volt. Könyv meg sehol. Valamilyen csoda folytán a csütörtöki bemutatóra három mintapéldány érkezett meg, amit bemutathattunk a kiállítással egybekötött könyvbemutatón.

A könyv április 13-án jelenik meg hivatalosan 100 példányban, nekem pedig kb. annyi ősz hajszálam lett, mire elkészült a Katonadolog mesekönyv. De sebaj, mert ez is csak Katonadolog.

Kőszegi-Arbeiter Anita meseíró

Kőszegi-Arbeiter Anita Katonadolog

Kőszegi-Arbeiter Anita

Katonadolog

Gyógyító mesék