Szubjektív vélemény egy háromgyerekes anyukától a Digitális nevelés című könyvről

Egész egyszerűen kivédhetetlen a mai fiatalok nevelésével kapcsolatban szót ejteni a digitális nevelés fontosságáról. Ugyanolyan fontos, mint az életre, tiszteletre, tudásra történő nevelés. A nevelés célja mindenkor az életfeladatok megoldására való képesség elsajátítása, a helyes értékrend kialakítása.

A digitális, élet pedig, ha akarjuk, ha nem, begyűrűzik az életünkbe és normálissá, természetessé, hétköznapi dologgá válik. Tilthatjuk, korlátozhatjuk, részben vagy teljesen kivédhetjük használatát ideig, óráig a fiatalok életéből, de teljesen megszüntetni nem tudjuk. És nem is kell. A telefon, a számítógép, a tablet, és a kütyük világa elnyeli őket előbb, utóbb.

Teljesen hétköznapi nekünk szülőknek is a digitális eszközök használata.
Miért tiltanánk, ahelyett, hogy a helyes használatát tanítanánk meg inkább? Tiltással még sosem értünk el semmit, nem oldottuk meg a feladatot, csak ideiglenesen.

Tóth Dániel erre próbál meg rávilágítani 15 év kutatómunka után nemrégiben megjelent könyvében, mely a Digitális nevelés címet kapta. Ebben a műfajban nem olvastam még ennyire átfogó, mindent érintő, mindent tökéletesen összefoglaló, az összes kérdésemre választ adó könyvet, így nagyon örülök, hogy megszületett.

Szülőként kiemelten fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla, olvassunk utána a témának, merüljünk el benne, mielőtt tiltanánk az okoseszközök használatát a gyerekeinknek.
Dániel fő szakterülete az internet, a videójátékok és az okoskütyük világa, talán ezért tudott ennyire kompetens lenni a témában. Ahogy azért is, mert ő maga is édesapa, de a másik oldalon gamer is.

Mondhatni kívülről, belülről is látja a rendszert, ismeri a digitális világ minden vetületét. Ezért annyira hiteles, amit ír.

Remek példákat hoz játék és játék közötti különbségekre. Megmutatja a számítógépes játékok előnyét is, mint ahogy az árnyoldalakra is felhívja a figyelmet, de könyvében megoldásokat is biztosít számunkra.

Tippeket ad, mire figyeljünk, hogyan tudunk változtatni, mit kerüljünk, mit engedhetünk meg gond nélkül és mit ne tegyünk semmiképpen sem, mert csak ellenállást váltunk ki vele.

Ez a kétkötetes könyv egyfajta kalauz az internet, a játékok és kütyük világához.

Nagyon átfogó képet mutat az egész jelenségről, ledöntögeti az ellenállásunkat, a tabukat is sorra veszi, és megszünteti az előítéleteket is. Nagyon fontos kérdéseket feszeget a könyvében, így ebben a formában szerintem hiánypótló!

A könyv mégis szórakoztató, könnyen olvasható, mert interjús formában készült. A kérdező jól irányítja a beszélgetést. Pont azokra a dolgokra kérdez rá, melyek bennem is felmerültek, szülőként. Jól felépített, minden dolgot összefoglaló, építkező formában megírt könyv, melyet jó szívvel tudok ajánlani bárkinek. Azt mondhatom, mindenkinek íródott. Bátran olvassa el a könyvet mindenki, legyen szülő, nagyszülő, pedagógus vagy a témával kapcsolatban kérdőjelek vannak a fejében, esetleg előítélettel viselkedik a digitális világ bármelyik szegmensével kapcsolatban. A könyv praktikus e-book és nyomtatott formátumban is megrendelhető a Könyvimádók webshopjában. Én az e-könyvet olvastam el.

„A digitális nevelés újszülött kortól kezdődik, és felnőtt korig tart.” – mondja a szerző, és ezzel a gondolattal teljes mértékben azonosulni tudok.


Mayerné Répási Adrienn
Read-blog szerző, 3 gyermekes anyuka

Digitális nevelés e-book tablet borító - Könyvimádók

Tedd a kosaradba!

Tóth Dániel

Digitális nevelés ebook

Digitális nevelés borítója - Könyvimádók

Tóth Dániel

Digitális nevelés könyv 1+2 kötet egy csomagban