Dana Laake, Pamela J. Compart: Az ADHD & az autizmus gyerekbarát szakácskönyve

A leghatékonyabb diéták teljes gyűjteménye

7500 Ft

Készleten

Dana Laake, Pamela J. Compart: Az ADHD & az autizmus gyerekbarát szakácskönyve

Leírás

Az ADHD-s és autista gyermekek kezelése során még ma is viszonylag kevés figyelmet szentelnek a táplálkozásnak, holott számos tünet összefügghet a tápanyaghiánnyal, a tápanyagcsere zavaraival, a helytelen táplálkozással, egyes élelmiszerek negatív hatásaival, valamint emésztési és felszívódási problémákkal. Épp ezért sok esetben rendkívül jó eredményeket lehet elérni egy-egy speciális diétával. Olykor ugrásszerű, látványos javulást, máskor lassabb és kevésbé egyértelmű eredményeket – ám gyakran a diéta elhagyásakor ötlenek szembe a különbségek. Az optimális táplálkozás minden ember egészsége szempontjából kulcskérdés – hogyne lenne akkor az az ADHD-s és autista gyermekek esetében is.

Természetesen nem létezik általánosan követendő étrend – akkor sem, ha két embernek ugyanolyan tünetei vannak, vagy ugyanolyan diagnózissal rendelkeznek. A diétát mindig a gyermekre kell szabni. Adott kritériumok alapján megállapítandó, hogy esetében melyik étrend lehet hasznos, és azután ellenőrizni, hogy csakugyan tapasztaljuk-e a kívánt előnyöket, megéri-e folytatni a diétát, vagy változtatni szükséges.

A kötet az alábbi diétákkal foglalkozik: Feingold- és FAILSAFE-diéták: alacsony szalicilát- és fenoltartalmú diéták; a specifikus szénhidrát- és a GAPS-diéta; élesztőmentes diéta; alacsony oxoláttartamú diéta; gyulladáscsökkentő diéta; FODMAP-diéta; rotációs diéták. A gyermekorvos és orvos-dietetikus szerzők részletesen bemutatják, hogyan és miért működnek ezek az étrendek, alaposan elemzik a speciális összetevőket, és széleskörű forrás- és hivatkozásjegyzéket is nyújtanak azok számára, akik egy-egy témában tovább kutatnának.

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy sok érintett gyermek csak bizonyos ételeket hajlandó elfogyasztani – gyakran épp azokat, amelyek negatív hatással vannak a fejlődésükre, viselkedésükre és iskolai teljesítményükre. A könyv erre a problémára is kreatív megoldást kínál: bemutatja, hogy a trójai faló technikával hogyan tudjuk a szükséges tápanyagokat tartalmazó új élelmiszereket kis mennyiségben elrejteni a gyermek által elfogadott ételekben. A mennyiséget aztán lassan növelhetjük.

A kötet több mint 150 – ADHD-s és autista gyerekeknél bevált – receptet tartalmaz, amelyek megfelelnek a különböző speciális diétáknak. A korlátozások ellenére igazi finomságok közül válogathatunk, beleértve a leveseket, főtételeket és egytálételeket, a zöldségeket és salátákat, a desszerteket, turmixokat, sőt, még a kenyeret is. A repertoár a gyors és egyszerű fogásoktól az ínyencségekig terjed, a különböző ízlések és családon belül élelmiszer-intoleranciák figyelembevételével.

A kötet angol nyelvű eredetije évek óta óriási népszerűségnek örvend, több száz olvasói vélemény alapján 4.5 pontos értékelést kapott az Amazonon. Tartalmát ráadásul időről időre frissítik, bővítik, a legaktuálisabb kutatási eredmények és empirikus tapasztalatok alapján – a magyar fordítás a legújabb, 3. kiadás alapján készült. Ebben a speciális étrendekkel kapcsolatos gyakori kérdésekre és kétségekre (valóban használnak-e annyit, hogy megérjék az idő- és pénzráfordítást, illetve elég egészségesek és biztonságosak-e) is részletesen és megnyugtatóan reflektálnak a szerzők.

További információk

Tömeg 805 g
Méretek 23,5 × 22 × 0,9 cm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.