Mosolygó-Marján Erzsébet: Könyvkiadás A-tól Z-ig

Sok a kérdőjel? Tegyél a végére pontot! Nem felkiáltójelet, pontot…

Könyvet adnál ki, de nem tudod, milyen lépésekből áll, és azzal sem vagy tisztában, milyen szakemberekre lesz szükséged? Gyere, segítek, gyorsan fussuk át a legfontosabb pontokat!

Ha még csak egy ötlet van a fejedben, megvan a téma, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá az írásnak, akkor érdemes részt venned egy ÍRÓKURZUSON, vagy egy ÍRÓMENTOR támogatását kérned. Az ő segítségükkel eljuthatsz odáig, hogy van egy általad késznek vélt kéziratod.

Ilyenkor jön a képbe a SZERKESZTŐ, akivel érdemes először beszélgetni egy kicsit, hogy kiderüljön, megtaláljátok-e a közös hangot, ami egy jó könyv születéséhez nélkülözhetetlen. Ha „megvan a szikra”, és a beszélgetés után mindketten úgy érzitek, beszélitek egymás nyelvét, értitek egymás hangját, akkor el kell küldened a szerkesztőnek a kéziratodat, aki elolvassa azt az elejétől a végéig, majd a megbeszélt időben jelentkezik nálad egy véleménnyel. Ez a vélemény tartalmazni fogja, hogy mi a jó a szövegben, és melyek azok a részek, amelyeken esetleg változtatni kell. Ez a változtatás lehet pl. egy-egy rész bővebb kifejtése, vagy éppen egy terjengősebb részlet rövidebb megfogalmazása, de vonatkozhat a szereplőkre vagy magára a történetre is.

Ekkor újra nálad lesz a labda, és a szerkesztő tanácsai alapján át kell dolgoznod a kéziratot. Természetesen ezek a tanácsok csupán jobbító szándékú kérések, ha valamivel nem értesz egyet, akkor arról érdemes egyeztetni. Amikor elkészültél, visszaküldöd a kéziratot, és indul az egész elölről. Ne ijedj meg, ezekután már nagy valószínűséggel nem fogja átíratni veled még egyszer a szöveget.

Ebben a pillanatban áll neki a szerkesztő a kéziratnak, és a szóhasználatot, szórendet, ismétléseket kiszűrve egy komplett egységet, egy élvezetes nyelvezetű könyvet készít neked. Illetve pl. szakkönyvnél ilyenkor illesztjük be a helyükre az ábrákat, táblázatokat, készítjük el a lábjegyzeteket, az ábrajegyzéket, esetleg szószedetet is.

Én azt vallom – és ezzel néhány szerkesztő kolléga nem biztos, hogy egyetért –, hogy akkor végzi jól a munkáját a szerkesztő, ha nem írja át a kéziratodat, hanem meghagyja az író stílusát, gondolatmenetét, szóhasználatát, szófordulatait, hiszen ettől lesz a szerzőé a könyv, az ő stílusjegyeit hordozza magán.

Milyen vicces lenne, ha egy szerkesztő szerkesztene több írónak is, és mindegyik könyv stílusa ugyanolyan lenne, mert a szerkesztő úgy gondolta, egyedül az az üdvözítő, csak azt fogják szeretni az olvasók?

Ha a szerkesztővel együtt úgy gondoljátok, tökéletes a kézirat, akkor jön a KORREKTOR (nem az, amelyik a bőrhibáidat és a szemed alatti karikákat fedi el), aki a helyesírási és nyelvi hibákat javítja. A mi esetünkben ez egyszerre történik, mert egyrészt én szerkesztő és korrektor is vagyok, másrészt van egy kolléganő, aki szintén mindkét területen profi, így pénzt és időt is megtakarítunk számodra. Az esetleges hibázás lehetőségét úgy minimalizáljuk, hogy minden kéziratot mindketten átolvasunk és javítunk.

Amennyiben szeretnél illusztrációkat is a könyvedbe, akkor keresni kell egy ILLUSZTRÁTORT vagy GRAFIKUST, aki az általad elmondott instrukciók alapján készít néhány tervet. Én minden esetben javaslom, hogy több grafikus munkáit átnézve válassz ki egyet, akiről úgy gondolod, láttatni tudja a rajzaival azt a képi világot, ami írás közben a te fejedben megjelent. Az illusztrátorral való munka során érdemes addig pontosítani a kezdeti vázlatokat, míg azt nem érzed, igen, ez az, erre gondoltam. A többi rajz elkészítése csak ezt követően indulhat. Grafikusokat és illusztrátorokat is találsz a Könyvmentorok csapatában.

Amikor már megvannak az illusztrációk, érdemes elkezdeni a könyvborítót is megterveztetni. Itt ugyanazt a metódust követném, mint a grafikáknál, tehát megnézném több borítótervező korábbi munkáit, és akinél érzem, hogy hasonló a stílusa, mint amire a kézirat írása közben gondoltam, tőle kérnék terveket, és azok közül választanám ki azt, amelyik a legjobban illik a történethez és az íróhoz.

Amikor már nyelvileg is tökéletes a szöveg, illetve a grafikák is készen vannak, következik a TÖRDELŐ, aki megadja a kéziratnak a könyv formáját, beilleszti a helyére a képeket, illusztrációkat.

A tördelés után én minden esetben vissza szoktam kérni a már könyv formátumú szöveget, és ilyenkor még egyszer átnézzük a teljes kéziratot. Erre azért van szükség, mert egyrészt az ördög nem alszik, véletlenül is maradhatott benne egy-egy kósza hiba, másrészt pedig az automatikus elválasztás nem mindig a helyesírási szabályzatnak megfelelően végzi el az elválasztásokat, amiket korrigálni kell. Ebben a fázisban azt is ellenőrizzük, hogy jó helyre kerültek-e a képek, ábrák, feliratok, nem csúszott-e el egy-egy sor.
Ha kijavítottuk az esetleges hibákat, a tördelő azok alapján javít, majd leellenőrizzük, hogy minden javítás megtörtént-e.

Ha kész a tördelés, akkor indulhat a kézirat az utolsó állomására, a NYOMDÁBA. A nyomdák kiválasztásánál is van néhány fontos szempont. Egyrészt az árat jó néhány dolog befolyásolja (pl. az oldalszám, a könyv mérete, a színes oldalak száma, a papírminőség, a kötés, a borító, a példányszám stb.), másrészt azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha te pl. pécsi vagy, és egy Pécs környéki nyomda 50 Ft-tal drágább árat ad, mint egy nyíregyházi, akkor lehet, hogy érdemesebb az előbbit választanod, mert a szállítás többe fog kerülni, mint amit spórolnál a nyomtatáson.

Fontos, hogy 1 000 példányig a nyomdák nagy része digitális technikával fogja kinyomtatni a könyvedet, mert úgy gazdaságosabb. Néhány nyomda viszont még kis példányszámnál is a minőségibb ofszet nyomtatással készíti el a könyveket.

Amire még szükség lehet, miután a kezedben fogod a nyomtatott könyvedet:
– készíttethetsz e-bookot vagy hangoskönyvet,
– valahogy el is kellene adni a könyveket,
– és ha megvan a vevő, akkor el is kell nekik küldeni a köteteket (és addig tárolni is kell valahol).

A Könyvmentorok a teljes folyamatban tudnak neked segíteni több évtizedes tapasztalatukkal, és a kimagasló minőségű munkát végző együttműködő partnereikkel.
Abban biztos lehetsz, ha minket választasz, végig fogni fogjuk a kezed, és a lehető legtöbb terhet levesszük a válladról, segítünk a legjobb ár-érték arányú szolgáltatókat megtalálni, és a teljes folyamatot koordináljuk helyetted. (Na, jó, az illusztrációkat és a könyvborítót neked kell kiválasztani. )
Várunk a Könyvmentorok támogató csapatába!